KUVA I PIŠE

Ovo su beleške koje delim sa svim poštovaocima kulinarstva. Budite slobodni da doprinesete svojim predlozima i komentarima. Ipak, ove strane se zovu (cool)kulinar+i+ja sa pravim razlogom. Dobrodošli na ove strane, posvećene amaterskom kulinarstvu!

Dugogodišnji sam zaljubljenik u kulinarstvo. Znakovi pored mojih puteva govore o gurmanlucima, svetskim kuhinjama, inovacijama u kuvanju, isprobavanju različitih sastojaka... Svesna sam koliko ne znam. Pa, evo učim koliko mogu. 

Bez začina, koje obožavam i rado koristim, moje umeće ne bi bilo potpuno. Zahvaljujući njima mnoga jela su izgledala bolje nego što zapravo jesu. Trudim se da u svoj režim ishrane uključim što više šarenila, a samim tim i raznovrsnost namirnica biva postignuta. Obožavam ako na tanjiru postoji šarenilo - tada apetitno navalim na klopu. Moram priznati da su moje kulinarske sposobnosti zadovoljavajuće (za moje najbliže), što naravno ne znači da sam i blizu pravom kulinarstvu - oh, ne.  


Spontana i samostalna u svom kulinarskom izražavanju, još u detinjstvu imala sam dara da napravim dobru gibanicu ili da ukućane iznenadim prijatnim desertom. Nepredvidivi obrti događaju se u mojoj kuhinji. Ne podnosim da bacam hranu i zato su ovi recepti istiniti tj. neće biti drugačije od onoga što je navedeno u receptu. 


Volim tradicionalna jela i njihovu vrednost sagledavam kroz više kriterijuma koje su morala da ispune, ali nikad ne okrećem glavu od savremenih recepata.


Hranu pripremam prema sopstvenom afinitetu i volji, a nikada zato što je nešto u modi tog trenutka. 

Fotografije koje prate objavljene recepte nisu namenjene oceni stručnog mnjenja ili slepom ukrašavanju beline ekrana, već su nastale spontano, proporcionalno mogućnostima i veštini koji me prate. Ne pretendujem da postanem stilista za hranu, tako da na fotografijama nema propratnog aranžmana koji će jelo dići na viši nivo. Ono što je pred vama, to je ono što je u tanjiru. Moju pažnju zaokupljaju kvalitet i odnos namirnica, koje se u jelu koriste.

Poštovalac sam ukusne i zdrave hrane. Ljubitelj starih, porodičnih, recepata ali i kulinarskih novotarija, koje me, priznajem, sve manje privlače. Naravno, propratim uglavnom sve ali kuvam samo ono što volim.Uživam u dobrom zalogaju, vinu, pejzažima i lepoj reči. Radoznala sam i spremna da eksperimentišem, pa tako često pripremam jela čiji ishod ni sama ne znam. Hranu najviše volim da pripremam napolju, na improvizovanim mestima za to, mada se svoje kuhinjice ne odričem.

Vaše kritike i komentari biće mi od velikog značaja.


Neke od tekstova, kroz koje ćete moći da steknete utisak o meni možete pronaći na niže navedenim linkovima.I, na kraju, red je da vam pokažem možda najbitnije. Moje omiljeno mesto - kuhinju u kojoj živim, radim i družim se sa vama.
Možda ćete kompletniji utisak o meni steći ukoliko pogledate kako je proteklo gostovanje u emisiji Praktična žena, kada sam uz Natašinu pomoć pripremala ražani tart sa sirom i zeljem.

 

Kontakt: coolinarija@gmail.com


Hvala vam na posetama, čitanju, praćenju, kritikama, zamerkama, savetima i podršci.  
♥ Vaša, Nale.