KATMER KIFLICE SA SIROM I ČVARCIMA

Ove kiflice odavno čekaju svojih pet minuta na blogu. Muljavo i hladno vreme navelo me je da razmislim šta bih od tzv. hrane za utehu rado pojela, pa se tako setih katmer kiflica. Ne, nisam ih danas pravila. Ovo su još ondašnje, jer ovakvu kalorijsku bombu ne mogu sebi da dozvolim tako često. Uz to, ako sebi često udovoljavam, onda ove kiflice gube svoju čar. ☺ Dovoljno mi je da se samo setim njihove arome i da mi se odmah pojavi kez od uva do uva. 
Potrebne namirnice: Testo – 500 g brašna, 1 kašičica soli, 300 ml mlake vode, 4 kašike masti. Nadev - 150 g sitnih čvaraka, 150 g mladog sira. Premaz – 1 belance, so. 

Način pripreme: Nadev – izdrobiti sir i pomešati sa čvarcima. Testo – brašno i so sjediniti u dubljoj posudi za mešenje, pa dodati vodu i umesiti srednje meko testo. Pripremljeno testo podeliti na šest delova i premesiti, formirajući jufkice. Prekriti i ostaviti na toplom da miruju petnaestak minuta. Zatim, jufkice rastanjiti (na veličinu tacnice). Rastanjeno testo premazati blago razgrejanom mašću i ređati jedno preko drugog (poslednju rastanjenu jufkicu ne treba mazati), pa ostaviti testo da miruje desetak minuta. Rastanjiti testo i zaseći na osam delova (sredinu testa ne treba seći). Svaki zasečeni deo premazati s malo masti i preklopiti ka sredini testa, naizmenično ređajući jedan na drugi. Formirati lopticu i preokrenuti. Nakon desetak minuta testo rastanjiti na debljinu oko 0,3 cm i zrakasto iseći testo na 16 delova. Od sredine trogulića ka užem kraju, po dužini, raseći testo na 3-4 mesta, radi dekoracije. Na širi deo testa naneti fil i urolati kiflice. Ređati na pleh, premazati penasto umućenim belancetom i posuti s malo soli. Peći u ugrejanoj rerni na 220ºC oko 20 minuta tj. dok ne dobiju zlatnorumenu boju. Poslužiti toplo.

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam.

8 коментара:

  1. Dopadaju mi se kiflice, nigde nisam pročitala da ide kvasac ili prašak za pecivo.
    Da li je testo bez kvasca ili praška za pecivo

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Denka, nema kvasca/praška za pecivo. Ovo testo se samo premazuje mašću i na kraju tanko rastanji i urola. ☺
      P.S. U katmer testo se može dodati vrlo malo kvasca, ali oprezno jer, zbog slojevitosti koja nastaje usled premazivanja mašću, testo se razlista i podiže.

      Избриши
  2. Čvaraka ovde nema , što me ne sprečava da se još više oblizujem gledajući ove divne kiflice!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, mila moja. ☺ Poznat mi je taj osećaj. Kad nam dođeš znamo šta nam je spremiti. ♥

      Избриши
  3. Odličan recept draga! Nominovala sam te za The Versatile Blogger Award, svrati da pogledaš pravila! xoxo
    Vesna - Home Chic Club

    ОдговориИзбриши
  4. Ovo testo je provereno vrlo fino, ne bih se setila da pravim kiflice od njega, ako je mozda jos koja ostala, slobodno spakuj paketic i posalji ovamo.:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hihiii ☺ Javio se "glavni krivac" za katmer testo... ♥ Pravimo ponovo uskoro, pa te zovem na sveže pečene ☺ ♥

      Избриши