DŽEM I SOK OD MALINA

"...kad maline..."
Ove godine prvi put sam pripremala slatko i sirup od malina. Uopšte se sa malinicama nisam susretala što se "zimničenja" tiče. Prvo sam želela da napravim Nelycin džem od malina sa matičnjakom ali uzalud - matičnjaka nigde ni za živu glavu. Proteklih godina imala sam više saksija ove divne biljke, al' sada kada sam se nameračila na nešto, baš taj sastojak nigde ne mogah da pronađem i zato sam pripremila "regularno slatko" i sirup od malina.
Pa, evo recepata i konačnog rezultata. Preporučujem svima sirup od malina, a onima koji ne vole slatko jer se ovako raskuva i vide mu se koštice savetujem da koriste boraks, koji ja ovog puta (naravno) nisam mogla da nađem, kao i matičnjak (sve maler do malera). Znači, maline potopiti u vodu sa boraksom, da odstoje - kao slatko od šljiva i onaj princip sa krečom. Slatko je preukusno i divno za punjenja. Već sad razmišljam o kroasanima punjenim ovim malinastim filom - al' to ćemo na zimu.
Džem od malina
Slatko od malina
("Zimnica", specijalno izdanje "Eliksira", 1989. godina)

1 kg malina
1.25 kg šećera
na vrh noža limuntusa

Priprema: U šerpu od 3 l stavite oprane i oceđene maline, poprskajte ih rastvorenim limuntusom i pospite šećerom. Ostaivte da malo odstoje, a onda kuvajte sve dok sa kašike ne počnu "teško" da se odvajaju 2-3 kapi slatkog odjednom. Za vreme kuvanja marljivo skidajte penu koja će se javljati. Kada na površinu šerpe "isplivaju" zrnca raskuvanih malina, pokupite ih cediljkom, skinite slatko sa štednjaka i ostavite ga da prenoći. Ujutru ga uspite u dobro oprane i osušene tegle i povežite ih celofanom.

Napomene: 
  1. Bez boraksa nema šanse da se maline ne raskuvaju. Limuntus ih slabo "hvata".
  2. "zrnca pokupiti cediljkom" - ili ja imam retku cediljku il' dve leve ruke; znači, neizvodljivo. To se sve raskuva i sjedini. Zato - boraks, opet napominjem. Na ovu količinu oko 20 grama boraksa biće ok. 
Sok od malina
Sirup od malina
 ("Zimnica", specijalno izdanje "Eliksira", 1989. godina) 

3 kg malina
3 kg šećera
2 l hladne vode
30 g limunske kiseline

Priprema: Maline dobro operite u rešatkastom sudu, tako što ćete ga uranjati u posudu s' hladnom vodom, menjajući vodu nekoliko puta. Zatim, maline ocedite, stavite u dublju posudu, uspite 2 l hladne vode, dodajte limunsku kiselinu i izmešajte. Ostavite sve pokriveno preko noći na hladnom mestu. Drugi dan maline procedite kroz dvostruku gazu ili ih protisnite kroz sito (propasirajte), dodajte šećer i mešajte dok se šećer ne rastopi. Sirup tada ulijte u čiste i suve boce i povežite ih dvostrukim celofanom, namočenim u alkoholu, i spremite u ostavu. Pijte razblažen sa vodom ili mineralnom vodom.

Napomene:
  1. Maline stavite u đerđif (cediljku) pa uranjajte u vodu, koju ste usuli u veću vanglu ili sl.
  2. Ja sam prvo maline pasirala, a zatim i procedila kroz gazu, što je bio vrlo zanimljiv posao. 1 m2 gaze biće dovoljan za ovaj posao. Dok cedite sok kroz gazu, mešajte (kašikom, rukom) po dnu, kako bi otklonili koštice koje ne dozvoljavaju soku da proteče, a zatim ih izbacite, pa nastavite sa drugom turom nalivanja sirupa, ponavljajući mešanje.
  3. Obavezno dodajte malo konzervansa i dobro razmutite mešajući. Mislim da samo limuntus nije dovoljan  da se sirup očuva, naročito u ostavama koje se nalaze u stanovima.

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Tekstovi i fotografije koji se nalaze na blogu ne mogu se preuzimati bez dozvole autora.

6 коментара:

  1. Prva!
    maline maline maline
    .Uvek imam problem kad ih berem u basti da vise pojedem negos to sacuvam:)Ali ipak nadje se i za par tegli slatka;)Super recepti;)

    ОдговориИзбриши
  2. Nale moja, pa ti si nam bas bila vredna, sve jako fino izgleda, pogotovo ovo slatko od malina, vec sam ih zamislila u kroasanima, mljac... a sirup mozes cuvati u zamrzivacu, bilo bi zgodno da je onda u plasticnim flasama, na slican nacin pravim sirupo od jagoda pa znam da je ovo dobar receptic... a sa malinama cu jednom bas isprobati, mada ih nesto nema na pijaci u poslednje vreme, nisu valjda vec prosle.;))

    ОдговориИзбриши
  3. Sirup je sigurno odličan, ima lepu boju!

    ОдговориИзбриши
  4. fenomenalno je! tako volim to slatko od bilo kojeg voća. Ne smetaju me koštice ni od malina ni od kupina u domaćim pekmezima i ovakvim delicijama!

    ОдговориИзбриши
  5. Fine zdrave slastice za zimu - kako li ce zavrsiti? Ovdje su maline izuzetno skupe pa slatko / marmeladu /dzem ne pravim :-(

    ОдговориИзбриши
  6. Super je slatko od malina koje si pripremila. Ja slično radim marmeladu i nikada ne uklanjam koštice ili bilo koje manje komadiće voća, meni ne smetaju i čak mi daju dodatnu ljepotu i okus slatkome.
    Sirup mi se tek posebno sviđa, tako fino i svježe izgleda !

    ОдговориИзбриши